Friday, February 03, 2012

How pea might have got its name मटर शब्द कहाँ से आया होगा

 

Travel in time with Rajendra Gupta where ancestors are excited with discovery of pea, cowpea & lentil राजेंद्र गुप्ता के साथ अतीत में चलिये, मटर, लोबिया, मसूर आदि की रोमांचक खोज कर रहे पुरखों से मिलिये।



Having learnt the possible origin the words ‘mango’ and ‘tomato’ from the Sanskrit word ‘MADHUR’ (sweet), we go further back in time..
आम और टमाटर शब्द संस्कृत के मधुर शब्द से आए होंगे, यह जानने के बाद, हम अपनी टाइम मशीन को और पीछे लिए चलते हैं..
Our hunter-gatherer ancestors are testing tubers, roots and fruits for edibility. People are falling sick after consuming some attractive fruits and beans. Some people have died after eating poisonous fruits. We have to be cautious. Henceforth, no one shall taste a plant unless you see a bird or animal feeding on it.
हमारे शिकारी-भील पुरखे खाद्य कंद-मूल-फलों का चुनाव कर रहें हैं। कई बार अनेक मनुष्य किसी आकर्षक फल या फली को खा कर बीमार पड़ चुके हैं, कई लोग तो विषैला फल खा कर मर भी चुके हैं। काफी सावधान रहना होगा। अब से, जब तक किसी पौधे को पशु-पक्षी द्वारा खाते हुए देख न लें तब तक हमें उसे अपने मुंह भी नहीं लगाना है।
There is an interesting observation. Animals and birds relish certain fruits and not others. The ancestors are naming some plants in Sanskrit on the basis of their being liked by a particular animals or bird!
इसी निरीक्षण-परीक्षण में मज़े की बात पता चल रही है। पशु-पक्षी भी किसी फल को स्वाद से खाते हैं, लेकिन किसी अन्य से मुंह फेर लेते हैं। लीजिये पुरखों ने इसी आधार पर पौधों के नाम भी संस्कृत में रख दिये!
GAU-PRIYA (loved by cow)
GAU-PRIYA is changing to
गौ-प्रिय, यानी गौ की पसंद..
गौ प्रिय शब्द बदल रहा है..
COW PRIYA
COW PYIYA
COW PEA!
काउ प्रिय
काउ पिय
काउ पीअ ! 
Two kids in my time-machine are playfully singing the song of time..
मेरी टाइम मशीन में बैठे दो बच्चे खेल-खेल में समय का गीत गा रहे है..
PRIYA PRIYA (Love love)
PIRAY PIRAY
PILAY PILAY
BILAY BILAY
LIBAY LIBAY
LOBIYA LOBIYA (Hindi, cow pea)
Did you hear love love!
प्रिय प्रिय
पिरय पिरय
पिलय पिलय
बिलय बिलय
लिबय लिबय
लोबिया लोबिया
क्या सुना आपने: लव लव!


PRIYA PRIYA (Love love)
……   …   …  …
LOBIYA LOBIYA
LAB LAB > lablab (labalab bean)
प्रिय प्रिय
…..  …   …
लोबिया लोबिया
लैबलैब (सेम की फली लैटिन में)


Other plants liked by animals and birds are also being named:
इसी तरह पशु-पक्षियों के प्रिय अन्य पौधों के नाम रखे जा रहें हैं:
PIGEON-PRIYA> PIGEON PEA
CHICK-PRIYA> CHICK PEA
HORSE-PRIYA> HORSE PEA    
पिजन- प्रिय > पिजन पीअ
चिक प्रिय > चिक पीअ  
हॉर्स प्रिय > हॉर्स पीअ
We have already discussed about naming of horse. Sure, some other day we talk about chick and pigeon. ,
हॉर्स के नामकरण की बात हम पहले ही कर चुके हैं, चिक और पिजन के नामकरण की बात किसी और कड़ी में।
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The plant liked by birds, animals and humans is being called simply PRIYA / PEA
सभी प्रिय / पीय पौधों में सभी पशु-पक्षियों और मानव की पसंद है केवल पीय


Having found the choice of birds and animals some ancestors are now moving westwards. This word ‘pea’ is going to travel with them to Europe and Americas. Their children are singing again..  
पुरखों ने पशु-पक्षियों की प्रियता तो जान ली है। कुछ पुरखे पश्चिम दिशा में निकल गयें हैं। यह पीअ नाम उनके साथ यूरोप और बाद में अमरीका भी जाने वाला है। उनके साथ जा रहे बच्चे गा रहें हैं...
PRIYA PRIYA
PRIYA PRIYAM
PYIYA PYIYAM
PEA PIJYM
PEA PIJUM
PEA PISUM
PISUM (Latin)
प्रिय प्रिय
प्रिय प्रियम
पिय पियम
पीअ पिजम
पीअ पिसम
पिसुम पिसुम
पाइसम पाइसम (लैटिन)
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Some more kids are singing
PRIYA PRIYA
PRIYA PRIYAN
PYIYA PIYIYAN
PEA PIJYAN
PEA PISYAN
PEA PIOSN
PISON (Greek)
कुछ और बच्चे भी गा रहें हैं.. 
प्रिय प्रिय
प्रिय प्रियन
पिय पियन
पिय पिजन
पिय पिसन 
पिय पिसोन
पिसोन (ग्रीक)
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Ancestors moving towards east have started eating peas themselves. They find peas sweet. कुछ पुरखे पूरब की ओर जा रहें हैं। और उन्होने इन फलियों को स्वयं भी खाना शुरू कर दिया है। उन्हें पीय खाने में मधुर लगता है। 
Wow!
MADHUR (sweet in Sanskrit)
MADHUR >MATUR>MATAR (Bengali, Hindi)
PADHUR
PATUR
PATUL
PATLU (TELGU)
PATNU
PATTNU
PATTNI>BATANI (Kannada)
PATTAN
PATTAM (Tamil, Malayalam)
वाह!
मधुर!
मधुर > मटुर > मटर  (बांग्ला, हिन्दी)
पधुर
पतुर
पतुल
पतलू /पटलु (तेलुगू)
पतनु
पत्तनु
पत्तनी> बत्तनी> बतनी (कन्नड़ा)
पत्तम (तमिल, मलयालम) 
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They find some other bean to be sweet as well. They call these beans MADHU, MADHUR or MISHTH but these names are changing at different places and times. 
कुछ अन्य फलियाँ भी खाने मीठी हैं। उन्हें भी मधुर मधु’, या मिष्ठ कहा जा रहा है। किन्तु   ये नाम समय के साथ अलग दिशाओं में नए नामों में बदल रहे  हैं...


MADHUR
MADUR
MAJUR
MASUR
MASOOR (Hindi)
मधुर
मदुर
मजुर
मसुर
मसूर (हिन्दी)
MASOOL
MASLU
MASLU MASLU
LUMS
LEMS
LENS (Latin word for lentil)
मसूल
मसलू 
मसलू मसलू 
लूम्स
लूंस
लेंस (लैटिन) 
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MADHUR
MATUR
MATUL
MATUL MATUL
LMTUL
LNTUL
LENTIL (English)
मधुर
मटुर
मटुल
मटु  मटुल
लमटुल
लंटुल
लैंतील (अँग्रेजी)
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Another sweet bean….
MADHU (sweet)
MADU
MAJU
MAGU
MUG
MUNG (हिन्दी)
MUNGO (Latin)
एक और मीठी फली...
मधु
मजु
मगु
मुग
मूग
मूंग (हिन्दी)
मुंगों (लैटिन) 
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And one more…
और एक और ..
MADHU (sweet)
MAJU
MASHU
MASH (Sanskrit)
MAH (Punjabi)
 मधु
मजु
मशु
माष (संस्कृत)
माह (पंजाबी)
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And one more.
और एक और ..
MISHTH (Skt for sweet)
MOSHTH (Sanskrit)  
MOTH (Hindi, Punjabi)
मिष्ठ
मोष्ठ (संस्कृत)
मोठ (हिन्दी)                
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Our walks with ancestors will continue…
Please write to me about your experiences of the first fifteen steps.
पुरखों के साथ हमारी यात्रा जारी रहेगी...
अभी तक की यात्रा के पहले 15 कदम आपको कैसे लगे, कृपया बताइएगा। 



It is now time to see what is the established version of etymology of 'pea'

Etymonline
Word Origin & History

pea
17c., false singular from M.E. pease (pl. pesen), which was both single and collective (e.g. wheat, corn) but was mistaken for a plural, from O.E. pise (W.Saxon), piose (Mercian) "pea," from L.L. pisa, variant of L. pisum "pea," from Gk. pison, perhaps of Thracian or Phrygian origin. Pea soup is first

recorded 1711 (pease-soup); applied to London fogs since at least 1849. In Breton, piz, lit. "peas," also means "stingy," perhaps as a semantic borrowing of Fr. chiche "stingy," lit. "small," which also happens to be a homonym of chiche "peas." The Fr. word for small ultimately may be from L. ciccum, the same root as the word for "peas."
Online Etymology Dictionary, © 2010 Douglas Harper

2 comments:

  1. For a home scientist it will be interisting to know that " why all the Dals, Lentils taste sweet when not dried for storage"

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    1. Thanks Chitra for your very interesting question. You have turned some light on the time scale of naming of MATAR, MUNG, MOTH, MASUR etc. Anyone would have called a seed MADHUR (sweet)only in its unripe stage. Naming plants for its sweetness implies that our ancestors must have given names to these plants when they ate only unripe pea or lentil, i.e. much before they learned the use of fire to cook the dried tasteless seeds.

      Why dried seeds are not sweet?: Because dried seeds contain starch; unripe seed contain glucose. Reason:
      Technically, pea, lentil and other DALS/ pulses are seeds of plants. Seed are formed from egg of plant after fertilization by sperm of the plant much in the same way as it happens in humans and other animals. The fertilized egg grows to become a seed in the ovary of the plant.It gets its nourishment for growth from green leaves of the plant. Green leaves synthesize sweet glucose which is transported to seeds. Hence young seeds are sweet. Glucose is in seeds is converted to tasteless starch during seed ripening. Seeds cannot be filled with starch right from the beginning because starch is a complex carbohydrate with a bulky molecular shape and size, and therefore it cannot be transported from one part of the plant to the other. Secondly,the carbohydrate to be transported to growing seeds should be soluble in water. Glucose is soluble starch is not.

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